учтивост

същ. - любезност, вежливост, ласкавост, приличие, куртоазия, коректност, възпитание, внимание, приветливост
същ. - благовъзпитаност
същ. - етикет, добър тон, благоприличие

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • бушидо — (јап.) витешки пат , највисока цел на моралните стремежи кај Јапонците култ кон минатото, преданост кон главатарите, храброст, презирање на смртта, самопожртвуваност, благост кон слабите, учтивост, праведност, брачна верност и, во случај на… …   Macedonian dictionary

  • галантерија — (фр. galanterie) 1. дарежливост, штедрост 2. убаво однесување, учтивост, љубезност 3. а) ситна, украсна стока за лична и за домашна употреба б) продавница со таква стока 4. лекомисленост, разузданост …   Macedonian dictionary

  • гарбо — (итал. garbo) 1. пристојност, учтивост 2. муз. кон гарбо (итал. con garbo) ознака за темпо: пристојно …   Macedonian dictionary

  • комплимент — (фр. compliment) 1. израз на учтивост, на почит, на љубезност со зборови и движења 2. ласкав збор, пофалба …   Macedonian dictionary

  • конвенционално однесување — пресилено, извештачено однесување ладна учтивост …   Macedonian dictionary

  • куртоазија — (фр. courtoisie) учтивост, љубезност, убаво однесување …   Macedonian dictionary

  • церемонија — (фр. ceremonie) 1. утврден ред на некоја свеченост или обред 2. претерана учтивост и финост, гола формалност понекогаш и непријатна услужливост …   Macedonian dictionary

  • благовъзпитание — същ. благородство, възпитание, вежливост, учтивост …   Български синонимен речник

  • благовъзпитаност — същ. учтивост, вежливост, любезност, внимание …   Български синонимен речник

  • благоприличие — същ. благочинност, приличие, пристойност, възпитание, благовъзпитание, етикеция същ. етикет, добър тон, учтивост същ. добро държане, скромност, любезност …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.